Selecció d'envasos lleugers

Al Centre de Tractament de Residus Municipals (CTRM) de Gavà-Viladecans, SEMESA separa les diferents fraccions dels envasos lleugers amb sistemes especialment adaptats a les seves característiques. D´aquesta manera, es poden recuperar disminuint així el seu impacte ambiental.

Una planta de selecció d'envasos lleugers és una instal·lació especialitzada en la selecció mecànica o manual dels envasos lleugers que hi arriben procedents de la recollida selectiva. Els envasos lleugers que entren a la instal·lació són separats segons el seu volum i composició. S'hi seleccionen els diferents tipus d´envasos: plàstic (PET, PEAD Natural/color, FILM, MIX), envasos de ferro i alumini, i brics, que finalment són transportats als diferents recuperadors per a ser reciclats.

 

Model de gestió de Residus Municipals

Taula d'envasos recuperats

ResiduCaracterístiquesProductesIcona

Policlorur de vinil

 

Material termoplàstic, rígid i inestable als canvis de temperatura i radiació UV (fotodegradable). Cal afegir-ho molts additius per fer-lo més flexible i estable a la radiació i a la temperatura, la qual cosa fa que sigui altament contaminant. Envasos per a productes de cosmètica, materials de construcció (tubs rígids, cables...), targetes de crèdit, productes mèdics, etc.

Tereftalat de polietilè

Material termoplàstic, opac o transparent, molt resistent, lleuger i innocu. Ampolles de refresc carbònic, d'aigua, d'oli, etc. Envasos per a aliments, productes farmacèutics i de drogueria.

Polietilè d'alta densitat

 

 

Material termoplàstic semicristal·lí, blanc i sòlid. Bon aïllant elèctric. Es pot acolorir fàcilment. Envasos per a productes de neteja, llet, garrafes d'aigua, caixes de fruites i verdures, etc. Utilitzat per a cobrir altres materials com alumini o cartó.

Polietilè de baixa densitat

 

 

Material termoplàstic semicristal·lí, blanc, inestable a la radiació UV (fotodegradable) i molt oxidable. Film transparent, bosses transparents, comercials, d'escombraries, etc.

Polipropilè

 

Material termoplàstic opac, de baixa densitat. És fotodegradable Taps i caixes per ampolles, components d'automòbils, electrodomèstics, joguines, xeringues, etc.

Plàstic mixt

 

Material format per una barreja de dos o més plàstics no identificats o de composició desconeguda.

Poliestirè

 

Material termoplàstic lluent, fàcilment emmotllable, ignífug, dur i fràgil, lleuger i impermeable. Envasos de productes làctics frescos (iogurts, mantegues, gelats), gots, plats, coberts, etc.

Poliestirè expandit

 

El poliestirè, sotmès a altes temperatures i a una atmosfera carregada de dissolvent, s'infla formant perles.

Fites de l'any 2018

Als pobles i ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona es generen aproximadament 1,3 kg de residus municipals per persona al dia, i un 16% d’aquest són envasos.

 • Hem recuperat

  12.191 tones d'envasos. Estalvi de més de 24.000 tones de petroli. Dues tones de petroli generen una tona de plàstic.

 • Hem recuperat

  505 tones d'alumini. Estalvi de l'extracció minera de 1.800 tones de bauxita i del tractament de 3.600 tones de residus contaminants.

 • Hem recuperat

  12.191 tones d'envasos plàstics separats per tipus i enviats als gestors per al seu reciclatge i posterior entrada de nou en el mercat, exemple clar d'Economia Circular.

 • Hem recuperat

  Més de 1.567 tones d'envasos de bric i 1.719 tones de ferralla.

Associacions

 • ASPLARSEM - Asociación de Plantas de Selección de Envases de Residuos Municipales: www.asplarsem.com

Galeria d'imatges