Tornar
13 de juny de 2016

SETMANA EUROPEA DE L'ENERGIA SOSTENIBLE

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible, una cita ineludible fins al 17 de juny en la configuració d'un sistema energètic segur, net i eficient. Tindrà lloc a Brussel·les, així com en els Estats de l'entorn comunitari, des del 13 fins al 17 de juny.

Promoguda per la Comissió Europea,  inclourà diferents activitats focalitzades cap a la promoció d'iniciatives d'estalvi energètic i el foment de les energies renovables.

• La participació dels interessats en la Setmana referenciada podrà materialitzar-se a través de l'organització d'accions amb les quals crear consciència sobre l'eficiència energètica i les energies alternatives, la presentació d'un projecte específic sobre la temàtica abordada, o bé simplement assistint com a visitants als diferents actes previstos.

• La major implantació de la recuperació energètica de la fracció no reciclable a Espanya, tal com succeeix als països europeus més avançats i compromesos amb el medi ambient, contribuiria a reduir la dependència energètica exterior del nostre país i el seu alt cost econòmic.

• En tot cas, les plantes europees de valorització energètica que operen actualment, i que al nostre país s'integren en AEVERSU, estan sotmeses a unes exigents mesures ambientals, molt més estrictes que les que regeixen per a altres infraestructures industrials, garantint un procés net i respectuós amb l'entorn i la salut de les persones.

Sota l'organització de la Comissió Europea, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible (European Sustainable Energy Week 2016-EUSEW), tindrà lloc a Brussel·les i en els Estats de l'entorn comunitari entre el 13 i el 17 de juny.

En el marc d'aquest esdeveniment, s'organitzaran diferents activitats que tenen com a horitzó la construcció d'un futur energètic sostenible per a Europa. És per això que es preveuen reunions entre autoritats públiques, empreses privades, organitzacions no governamentals i consumidors amb la finalitat de promoure iniciatives d'estalvi energètic i foment de les energies renovables de cara a aconseguir un sistema energètic segur, net i eficient.

La participació dels interessats en aquesta cita es canalitza de diferents formes: bé a través de l'organització d'accions amb les quals crear consciència sobre l'eficiència energètica i les energies alternatives, bé mitjançant la presentació d'un projecte específic sobre la temàtica abordada, o ben assistint simplement com a visitants als diferents actes a celebrar.

En el marc d'aquest esdeveniment, també es promouen uns premis classificats en quatre categories: consumidors, empreses, sector públic i ciutadans, i als quals es destinarà un jurat conformat per un grup d'experts i ciutadans europeus que triaran aquelles iniciatives que donin motiu a noves formes d'estructurar el futur energètic d'Europa.

Estaríem parlant, per tant, de l'esdeveniment polític europeu més important dedicat a qüestions de política energètica sostenible, on Comissió Europea i #stakeholders (terme que agrupa, entre molts altres actors, a treballadors, organitzadors socials, accionistes i proveïdors que es veuen afectats per les decisions d'una empresa), compartiran sessions i debatran sobre el desenvolupament de noves polítiques en la matèria, així com les millors pràctiques i idees sobre energia sostenible, creant d'aquesta forma una xarxa de networking.

LA VALORITZACIÓ ENERGÈTICA, GARANTIA DE SOSTENIBILITAT

La recuperació de l'energia continguda en la part no reciclable dels residus constitueix una forma sostenible de producció energètica, donant lloc a uns productes finals de gran valor tals com l'electricitat i la calor.

Tal com es recull en un estudi sobre valorització energètica realitzat per G-Advisory, del Grup Garrigues, aquest sistema, a més de constituir un notable suport per al compliment dels objectius proclamats per la Unió Europea, que passen per l'increment del reciclat i la reducció de l'ús de l'abocador, contribuiria a reduir la dependència energètica exterior d'Espanya i el seu alt cost econòmic.

I és que, segons xifres del 2013, el nostre país estaria assumint en la balança comercial un dèficit anual de gairebé 41.000 milions d'euros per la compra d'energia que no som capaces de generar de forma autosuficient. S'estima en 26,3 euros d'estalvi per cada MWh d'energia elèctrica procedent d'aquestes instal·lacions, la qual cosa significaria una considerable embranzida cap a preus d'electricitat més competitius

L'obtenció d'energia a partir dels residus no reciclables constitueix un sistema plenament implantat als països europeus més avançats i respectuosos amb l'entorn, amb la particularitat que les plantes de valorització energètica estan sotmeses a unes exigents mesures ambientals, molt més estrictes que les que regeixen per a altres infraestructures industrials.

Les 10 plantes espanyoles de recuperació energètica, a les quals caldria sumar una emplaçada a Andorra, es troben adscrites a AEVERSU, Associació d'empreses de Valorització Energètica de Residus Urbans, entitat sense ànim de lucre que té per objecte recolzar un model de gestió que tanqui el cercle d'aprofitament dels residus no reciclables.

Font: www.aeversu.org