Tornar
17 de novembre de 2015

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS. Del 21 al 29 de novembre de 2015

La Directiva de residus 2008/98/CE determina que la prevenció és prioritària en la jerarquia de la gestió de residus a l'hora de disminuir la seva generació.

En aquest context neix la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, esdeveniment clau per difondre el concepte de prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita pel canvi climàtic. Durant la setmana es realitzen accions descentralitzades a tota Europa organitzades per diferents actors –administracions públiques, xarxes associatives, col·legis, universitats, empreses, ONG, etc.– i destinades a diferents tipus d'audiència –públic general, treballadors, estudiants, etc.

Les accions s'estructuren entorn de cinc grans temes, que van des del disseny fins a la reutilització dels productes:

Sensibilitzar sobre l'excés de residus (explicar el concepte de prevenció de residus en termes ambientals, sociològics i econòmics; incentivar gestos quotidians, etc.).

Produir millor (prevenir els residus en les diferents fases del cicle de vida del producte; prevenir els residus vinculats amb l'activitat de l'empresa, inclosos els residus d'oficina).

Consumir millor (promoure el comportament responsable en la compra; donar prioritat als productes dissenyats de forma sostenible i amb etiqueta ecològica; donar prioritat a les compres a l'engròs; fomentar el lloguer o el préstec).

Perllongar la vida dels productes (impulsar la reparació i les donacions; donar una segona vida als objectes, etc.).

Llençar menys residus (millorar els hàbits quotidians; evitar el balafiament alimentari; controlar les dates de caducitat dels productes; promoure el autocompostatje, etc.).

 

Font: Agència de Residus de Catalunya