We use our own and third-party cookies to improve our services and browsing the website based on a legitimate interest. However, you can change your settings or get more information about this treatment here Aceptar

News

Bones idees per canviar el món 2019

Anualment es publica l'Informe d'Indicadors de Sostenibilitat de Barcelona, un instrument de coneixement dels progres­sos de la ciutat des de la perspectiva del desenvolupament sostenible i de monitoratge dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022. A més, l'informe destaca una bona pràctica d'alguna de les organitzacions membres de la xarxa Barcelona + Sostenible, iniciatives que ressalten per la seva contribució en l'assoliment de cada objectiu del Compromís. Aquesta selecció de les anomenades “Bones idees per canviar el món” pretén per una banda, donar reconeixement a les entitats per la labor que desenvolupen, així com ser una mostra il·lustrativa de les accions de la xarxa. La selecció de les bones pràctiques de l’any 2019 ha estat a càrrec de la Comissió Avaluadora formada pels membres de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i l’equip tècnic de l’elaboració de l’Informe d'Indicadors de Sostenibilitat, que en aquesta ocasió, han volgut destacar una bona pràctica addicional per la seva contribució transversal als objectius del Compromís. 

Objectiu 1: Biodiversitat 
Accés Natura!, d’Animal Latitude 
Apropem la natura a totes les persones

 Iniciativa per donar a conèixer la fauna i flora de la ciutat a través d’itineraris adreçats a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió, en col·laboració amb entitats socials. Es fa ús de metodologies adaptades tant per a l’entorn com per a les persones participants. 

Objectiu 2: Espai públic i mobilitat 

Vehicles elèctrics compartits, de Som mobilitat  
Compartir vehicles elèctrics per contribuir a una mobilitat més sostenible

Servei de vehicles elèctrics compartits per fer possible una mobilitat més sostenible fomentant els grups locals i el cooperativisme. Actualment el servei ofereix “Cargobikes” i cotxes elèctrics i pròximament també oferirà furgonetes elèctriques. 

Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut

Jardí terapèutic Hospital Sant Pau, de Gadic
Un espai natural per al benestar personal i per a la recuperació

Col·laboració de tres entitats de la xarxa per a la creació d’un entorn naturalitzat i integrador on poder realitzar diferents teràpies restauratives, alhora que millora la qualitat ambiental de l’entorn i es consolida com a refugi per a la biodiversitat.  

Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero 

Aplicació Too Good To Go de Too Good To Go  
La comunitat de waste warriors

Acció contra el malbaratament alimentari que es materialitza en una app mòbil pensada per ajudar els establiments a reduir el seu excedent de menjar al final del dia. Les persones usuàries poden adquirir els productes a baix preu evitant així el malbaratament dels excedents dels restaurants i altres establiments alimentaris.  

Objectiu 5: Ús racional dels recursos

Cros sense residus de Cros Popular de Sants 
La cursa contra els residus

Implantació de diferents mesures per reduir l’impacte dels residus generats durant la cursa, des de l’eliminació d’envasos individuals o el canvi de gots de plàstic per compostables, fins a la substitució de la cinta perimetral per una de tela reutilitzable. 

Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social 

Projecte educatiu canviem de l'Escola Betània Patmos 
La classe es converteix en un poble

Joc de simulació en què la classe es converteix en un poble. L’alumnat es distribueix els següents rols: alcaldia, empresariat, ciutadania, periodistes, membres de dos partits polítics, etc. Inicialment, el poble és insostenible en termes ambientals i l'alumnat ha de canviar la situació. 

Objectiu 7: Benestar de les persones

Banc d’hores de manteniment de l'Hotel 1882 
Contribució al benestar del barri

A través de diferents associacions del barri, l’hotel contacta amb persones vulnerables i posa a la seva disposició un banc d’hores del seu equip de manteniment per poder arreglar desperfectes que tinguin a casa. 

Objectiu 8: Progrés i desenvolupament

Blue Tool de La Page Original 
Una eina digital per a un disseny gràfic més sostenible

Eina digital, d’ús públic, per aplicar metodologia d’ecodisseny i valorar projectes de disseny gràfic des del punt de vista de l’ecoeficiència i la sostenibilitat. Creada en col·laboració amb l’ESDAP (Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya). 

Objectiu 9: Educació i acció ciutadana

Compra amb consciència de l'Escola La Muntanyeta  
El repte d’utilitzar el material escolar que realment es necessita

El primer dia de classe, l'alumnat es va trobar sense material i va haver de ser responsable de la seva tria i compra, tenint en compte criteris econòmics, però també ambientals. Els resultats han anat més enllà de la compra i ara l'alumnat és plenament conscient dels recursos que tenen i com s'han de cuidar i gestionar. 

Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària

Apadrinar un bosc de Social Forest 
Gestió forestal sostenible i socialment responsable​

Gestió sostenible de boscos amb finançament d’empreses que crea oportunitats laborals per joves en risc d'exclusió. El projecte ajuda a reduir el risc d'incendi forestal en la zona gestionada i a construir ponts entre les persones i els boscos del nostre voltant. 

Reconeixement addicional per contribuir transversalment als objectius del Compromís

Alberg-eco de Twentytu Hostel 
Una aposta per un turisme responsable i sostenible​

Allotjament turístic amb certificació Biosphere Responsible Tourism. Entre les mesures de sostenibilitat s’inclouen l’eficiència en l’ús de l’aigua, l'energia i els materials, la contractació d’empreses d’integració social i la participació en esdeveniments del barri de Poblenou. 

  • Share:

Last news

15 January 2021

Grup TERSA recull més de 100 kg de joguines en col·laboració amb la Fundació Formació i Treball

14 December 2020

El primer "Fem Xarxing" virtual aplega més de 120 persones de la xarxa B+S

10 December 2020

Barcelona Energia es converteix en la comercialitzadora elèctrica del MNAC, les fires de Santa Llúcia i la Sagrada Família, i Ecoenergies

20 November 2020

Grup TERSA instal·la un sistema innovador a la Planta de Valorització Energètica per seguir garantint les millors pràctiques ambientals