News

Grup TERSA presenta la Memòria de Sostenibilitat 2022

Grup TERSA ha fet pública la Memòria de Sostenibilitat 2022 per tal de donar a conèixer la seva activitat i gestió en l’àmbit social, econòmic i mediambiental.

La Memòria, que s’ha elaborat seguint els criteris establerts per Global Reporting Initiative i que ha estat verificada per una empresa externa independent, exposa les dades i les actuacions més rellevants de l’activitat de l’empresa pública durant el 2022. Entre els fets més rellevants que es recullen al document, destaquen els següents:

- Grup TERSA ha ampliat el seu accionariat amb l’entrada de cinc ajuntaments metropolitans: l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, el de Sant Boi de Llobregat, el de Sant Just Desvern, el d’Esplugues de Llobregat i el de Sant Vicenç dels Horts. Gràcies a aquests acords, els consistoris metropolitans podran adherir-se al servei de Barcelona Energia, la comercialitzadora pública de l’àrea metropolitana de Barcelona gestionada per TERSA, i gaudir d’energia 100 % renovable als equipaments públics de les ciutats. A més a més, aquesta ampliació també afavorirà la prestació de serveis energètics de TERSA als consistoris pel tal de treballar i contribuir a la transició cap a un model energètic més sostenible.

- La Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià del Besòs ha renovat l’Autorització Ambiental Integrada (AAI), fet que certifica que el seu funcionament s’adequa a la regulació vigent i, a més, remarca les mesures d’eficiència energètica i les millores tècniques aplicades a la planta per a la valorització de residus. La renovació de l’AAI és un dels tràmits que s’emmarca dins dels procediments normals de control de la seva activitat i avala, una vegada més, el bon funcionament de la PVE. La valorització energètica és una de les principals àrees d’actuació del Grup TERSA, que, a través de la reducció dels residus i l’aprofitament del seu poder calorífic, genera energia i, d’aquesta manera, redueix el seu impacte ambiental. El 2022, es van valoritzar 316.844 tones de residus a la PVE i es van produir 181.921 MWh d’energia. A més, es van subministrar 127.992 tones de vapor a la xarxa urbana de calor i fred del Fòrum i del districte 22@.

- El Centre de Tractament de Residus Municipals (CTRM) de Gavà-Viladecans, gestionat per SEMESA, ha incrementat un 37,5 % la seva capacitat de tractament d’envasos lleugers, com per exemple envasos de plàstic, metàl·lics i envasos per a begudes i aliments (brics). La planta ha posat en funcionament un nou torn, el tercer, per donar resposta a l’augment d’envasos lleugers que arriben al centre fruit d’una millora en la recollida selectiva per part de la ciutadania. D’aquesta manera, el 2022 es van tractar 24.845 tones d’envasos lleugers amb un percentatge de recuperació del 66,5 %.

- Barcelona Energia, la comercialitzadora pública de l’àrea metropolitana de Barcelona gestionada per TERSA, va comercialitzar 220.025 MWh d’energia el 2022, un 17,27 % més que el 2021. Pel que fa als punts de subministrament, Barcelona Energia va tancar el 2022 amb un total de 10.832 punts, 4.788 dels quals eren domèstics, 5.338 municipals i 706 de comerços i empreses. La xifra és un 9,21 % superior a la del 2021, que es va tancar amb 9.918 punts de subministrament. El creixement de la comercialitzadora energètica pública demostra l’interès creixent de la ciutadania en un model energètic més sostenible i responsable.

- Grup TERSA va tancar el 2022 generant un 41 % més d’energia renovable que el 2021 gràcies a les 177 instal·lacions fotovoltaiques que gestiona a Barcelona i la seva àrea metropolitana. L’energia total produïda l’any passat per aquestes instal·lacions va ser de 3.935.640 kWh, que es van destinar principalment a l’autoconsum, en el cas de les plaques fotovoltaiques d’autogeneració i, també, a la seva comercialització en el cas de les instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica. Properament, Grup TERSA preveu la posada en marxa de 88 projectes fotovoltaics nous per encàrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, fet que consolida la línia de negoci de gestió integral d’instal·lacions fotovoltaiques que ofereix l’empresa pública des de fa més de 14 anys.

Grup TERSA reafirma així el seu compromís amb la ciutadania mitjançant aquest exercici de transparència que fa publica la seva gestió, a més de donar a conèixer les dades de la seva activitat i el seu impacte a la comunitat i posar-les a disposició de la ciutadania. En aquest sentit, es consolida el compromís amb el bon govern i la transparència de l’empresa i la voluntat d’establir un diàleg permanent amb els diferents grups d’interès per tal de continuar posicionant el Grup com una de les empreses expertes i referents en el sector.

La Memòria de Sostenibilitat 2022 del Grup TERSA es pot consultar en aquest enllaç (en català):

https://www.tersa.cat/media/3275/memòria-de-sostenibilitat-cat_web.pdf

Visita de la Primera Tinenta d'Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, a la Planta de Valorització Energètica (PVE)

La publicació de les dades de l’activitat de Grup TERSA durant el 2022 ha coincidit amb la visita institucional a la Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià del Besòs de la Primera Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, que ha estat acompanyada per un grup de membres de l’equip municipal. Els representants del consistori barceloní han estat atesos per Oriol Vall-llovera, gerent del Grup TERSA, i d’aquesta manera, han pogut conèixer de prop el funcionament de la planta. Ha estat la primera visita de representants municipals a les instal·lacions de TERSA una vegada ha quedat configurat el nou equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, fruit del resultat electoral de les eleccions municipals del passat 28 de maig. 

Aquesta trobada posa de manifest la confiança de les administracions públiques en Grup TERSA, que es posiciona com una de les empreses referents del sector en la gestió de residus municipals i, a la vegada, reafirma un cop més la seva vocació de servei públic i el seu compromís amb la ciutadania i el seu entorn.

  • Share:

Last news

28 June 2024

Barcelona Energia creix a l’àrea metropolitana i registra un augment del 12% en el subministrament d’energia verda

18 June 2024

El Grup TERSA forma part del jurat dels Premis Futur Cambra Barcelonès Nord 2024

10 June 2024

SIRESA posa en marxa la campanya de reducció del soroll de l’oci nocturn

03 June 2024

Barcelona Energia obté un 9,15 en l’enquesta de satisfacció de les persones usuàries