Actualitat

Barcelona Energia creix a l’àrea metropolitana i registra un augment del 12% en el subministrament d’energia verda

Per tercer any consecutiu, els punts de subministrament privats superen els públics (47,5%), un àmbit on Barcelona Energia vol continuar consolidant-se amb noves adhesions dels ajuntaments barcelonins, seguint l’estratègia climàtica metropolitana establerta pel pla Clima i Energia 2030 que lluita contra el canvi climàtic al territori. En aquest sentit, a més del de Barcelona, set ajuntaments metropolitans ja estan connectats a l’energia verda de l’elèctrica pública (Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, El Papiol i Castellbisbal) i durant el proper semestre se’n preveu la connexió de dos més. Aquestes adhesions signifiquen una cobertura de prop de 400.000 habitants, prop de 1.600 punts de subministrament i 58,6 GWh d’energia.

Els resultats reflecteixen la necessitat d’un canvi de model energètic eficient, sostenible, públic i transparent. Després de sis anys, les xifres ens demostren que cada cop són més les persones que veuen essencial fer aquest canvi de paradigma i que moltes ja han fet el pas. En aquesta línia, segons el darrer estudi sobre hàbits de consum i percepció de marca dut a terme per Barcelona Energia aquest 2024, els usuaris van puntuar la companyia amb un 9,15 sobre 10 i el 67% va considerar els factors ambientals i ètics per sobre del preu a l’hora de triar companyia energètica. Així mateix, Barcelona Energia també ha millorat aquest any la quota de mercat a Barcelona i l’àrea metropolitana en situar-se entre les nou primeres elèctriques en quota de mercat, sent l’única companyia pública i sostenible d’aquest rànquing. 

Pel que fa a la xifra de negoci de 2023, hem superat els 47 milions d’euros, i és que el context del darrer any ha estat marcat per la incertesa i les tensions geopolítiques, tot i així, l’aportació d’alternatives verdes com l’energia solar, l’eòlica o la hidràulica han contribuït significativament a la reducció de costos en la producció elèctrica i, per tant, a una disminució dels preus del mercat, en contrast amb la inflació i augment de costos que vam patir el 2021 i 2022. En línia amb això, gran part de la demanda s’ha pogut cobrir amb energia renovable, especialment en el primer semestre d’aquest any, fet que ha permès una baixada en el preu de la llum, que s’ha reflectit en les tarifes de Barcelona Energia, en tant que empresa amb vocació de servei públic i sense ànim de lucre. Així, d’un costat, hem registrat el preu més baix dels darrers tres anys a la seva tarifa variable i, de l’altra, des de l’1 de juny passat, hem rebaixat la tarifa fixa un 30%, amb l’objectiu d’afavorir un estalvi mitjà de més de 230 euros anuals a la factura de la llum dels usuaris. 

En línia amb la promoció d'un model de transició energètica, més sostenible ambientalment i econòmica, Barcelona Energia ha incorporat en el darrer any el servei de bateries virtuals, un projecte impulsat a iniciativa del Consell de Persones Usuàries de 2023. Les bateries virtuals, permeten emmagatzemar i gestionar de manera digital l’energia solar excedent generada pels panells solars, un sistema que maximitza l’aprofitament de l’energia i millora l’eficiència dels sistemes d’autoconsum. En aquesta línia, l’empresa continua prestant el servei d’instal·lació de fotovoltaica, ara amb possibilitat de bateries virtuals. Així mateix, a partir de juliol Barcelona Energia impulsarà tres nous serveis: la instal·lació de punts individuals o comunitaris per a la recàrrega de vehicles elèctrics, l’estudi i instal·lació d’aerotèrmia, l’opció més neta i sostenible per gaudir de calefacció, aigua calenta i refrigeració a la llar, i la realització d’informes de certificació energètica de l’habitatge, amb la finalitat d’avaluar les característiques de la llar i conèixer la despesa energètica anual aproximada.

Les aliances estratègiques han estat fonamentals en el desenvolupament i creixement de Barcelona Energia. En l’àmbit del comerç, destaca el projecte que la companyia va impulsar amb la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM) i l’Institut Municipal de Mercats per a la millora de l’eficiència energètica als mercats de Barcelona, on l’empresa ha detectat un estalvi potencial d’uns 130.000 euros gràcies a la realització de més de 500 estudis. D’aquests mateixos, actualment hi ha més de 230 cups actius que ja han estalviat al voltant d’uns 70.000 euros anuals. Altres iniciatives dutes a terme per l’elèctrica metropolitana en aquest sector inclouen el seguiment i assessorament energètic dels eixos comercials del Mercat de Sants, la Vila Olímpica, el barri del Raval i el Poble Nou, així com als mercats municipals de Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Gavà.

En l’àmbit cultura, Barcelona Energia proveeix espais singulars com el Teatre Lliure i les sales Paral·lel 62 i Beckett . Així mateix, subministra anualment l’electricitat de les fires de Nadal i Reis de Barcelona i la Fira de la Puríssima de Sant Boi de Llobregat, així com d’esdeveniments com la Festa Major de La Mercè, el Festival Llum BCN o el Festival GREC, entre altres. L’empresa també manté acord amb les escoles bressol i de música de la capital catalana i amb el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), on disposa de 341 punts de subministrament.

A més, el compromís social de Barcelona Energia es reflecteix en la seva participació en el grup de treball de pobresa energètica de l'Ajuntament de Barcelona i en la garantia de subministrament a famílies vulnerables segons la llei 24/2015. A més, ha participat en xerrades i reunions amb el Síndic de Greuges de Barcelona, en línia amb la implicació de l’empresa pública amb la comunitat local.

  • Compartir:

Últimes

18 de juny 2024

El Grup TERSA forma part del jurat dels Premis Futur Cambra Barcelonès Nord 2024

10 de juny 2024

SIRESA posa en marxa la campanya de reducció del soroll de l’oci nocturn

03 de juny 2024

Barcelona Energia obté un 9,15 en l’enquesta de satisfacció de les persones usuàries

07 de maig 2024

S’arxiva la causa de TERSA i es confirma el compliment normatiu de la instal·lació