Actualitat

Iniciatives solidàries i respectuoses amb el medi ambient de Barcelona + Sostenible per la diada de Sant Jordi

Les organitzacions de Xarxa B+S impulsen iniciatives solidàries i respectuoses amb el medi ambient per la diada de Sant Jordi. A més, amb motiu de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona, l’SDEA ha fet un recull de llibres sobre aquesta temàtica.


A continuació us compartim algunes de les activitats i projectes de les organitzacions de la Xarxa B+S, que volen impulsar la celebració d’un Sant Jordi més sostenible i solidari:  

Te llevo al huerto por Sant Jordi, de Huertos in the sky  

Aquest taller d’horts urbans servirà per aprendre els trucs inicials per a començar a treballar en un hort urbà. A més, en ser la celebració de Sant Jordi, hi haurà una sorpresa per a les persones assistents.  

 dissabte 24 d’abril, de les 11 a les 13 h  

> Més informació i inscripcions    

Bridepalla modifica la tradicional llegenda de Sant Jordi  

Des d’aquesta organització s’ha fet un gir de 180 graus a la llegenda de Sant Jordi: el drac no és pas un monstre… O, si més no, no és el monstre tal com l’imaginem la majoria. El drac de Bridepalla és el canvi climàtic. Descobriu els productes d’allò més sostenibles i enginyosos que han preparat des de Bridepalla. 

> Més informació  

Regals de Sant Jordi al Mercat Social  

Una rosa de galeta i xocolata, neules de Sant Jordi o roses elaborades artesanalment amb feltre i materials reciclats són algunes de les propostes que podreu trobar al Mercat Social.  

> Consulta el lloc web

Femarec  

L’enginy de les organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible sembla no tenir fi: des de Femarec han elaborat algunes propostes com una rosa blanca en què la tija és un bolígraf de cartró reciclat i la part superior és una bossa per comprar fruita i verdura.  

> Doneu un cop d’ull a aquesta i la resta de propostes  

Una rosa per una causa, Fundació IRES 

Des d’aquesta fundació han dissenyat una postal digital amb un poema i una il·lustració molt especial feta pels infants dels serveis d'IRES. Tots els beneficis aniran destinats a construir un nou futur per moltes famílies en situació de vulnerabilitat que han vist agreujada la seva situació arran de la pandèmia.  

> Més informació  

#RosesQueDibuixenSomriures, de Sant Joan de Déu  

Un sabó de roses elaborat de forma artesanal amb una dedicatòria personalitzada, il·lustracions solidàries, punts de llibre amb llavors i la polsera “M’agrada cuidar” són algunes de les propostes de Sant Joan de Déu Solidaritat.  

> Consulteu totes les opcions  

Sant Jordi 2021: Naturalitzem la lectura, de Likenwood

Aquest Sant Jordi, des de Likenwood us proposen un paquet amb 3 punts de llibre de fusta de bedoll, un ajudant de lectura birostris i una bossa de llavors de rosa silvestre.

> Més informació

Sant Jordi al Raval 2021, Fundació tot Raval  

El 23 d’abril, més de 60 organitzacions oferiran una trentena d'activitats, entre les quals hi haurà, en format online i presencial, contacontes, tallers, lectures de poemes, presentacions de llibres, xerrades, teatre d'ombres, mostres de cultura popular i molt més! 

> Consulta el programa   

Tres erres i una rosa!, de l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol 

El 23 d’abril publicaran un vídeo a les xarxes socials amb indicacions sobre com fer roses a partir de caixes de fruita i taps de plàstic. 
 
> Trobareu el vídeo al canal de YouTube   

Roses solidàries per Sant Jordi, del Banc dels Aliments  

Des de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona us animen a celebrar un Sant Jordi més solidari. Us proposen regalar una rosa virtual i, d'aquesta manera, col·laborar amb el Banc dels Aliments. 

> Més informació   
A més, tenint en compte que Sant Jordi és el dia internacional del llibre, des del Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) han preparat un recull de publicacions. En el marc de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona, han optat per centrar-lo en aquesta temàtica. Consulteu els recursos que es proposen!  

Llibres per tots els públics (disponibles al Servei de Documentació d'Educació Ambiental) 

¿Qué comen las que mal comen?  

Zambra-Baladre, 2020 

Des dels col·lectius subversius que viuen a les perifèries s’impulsa una nova construcció d’alternatives anticapitalistes que busquen com a objectiu final la sobirania alimentària. 

Los tomates de verdad son feos: un libro sobre el despilfarro de comida desde la voz de la razón, la ilusión y el corazón.  

Bruscas Bellido, Manuel (autor); Alejandra Zúñiga Cárdenas (il·lustradora) 

Virus, 2017 

Llibre il·lustrat que parla del problema que representa el malbaratament alimentari a escala global. Dividit en tres parts, a “la razón” es parla dels motius principals del malbaratament, a “la ilusión” es plantegen propostes per eliminar-lo, i a “el corazón” es tracen les emocions.  

Cocina zero waste: comprar, conservar y cocinar sin residuos.  

Simon, Sebastian. Madrid: Oberon, 2020 

Llibre que parla del moviment residu zero aplicat no només al consum responsable dels aliments, sinó també de tots els processos que tenen lloc abans, durant i després de cuinar. 

Llibres per infants i joves (també disponibles al Servei de Documentació d'Educació Ambiental)

Què mengem? 

Serrano, Lucia. Barcelona: Barcanova, 2020.  

Aquest llibre forma part de la col·lecció Missió planeta -adreçada a un públic infantil- que tracta els diferents objectius de l’Agenda 2030. Els ODS que es tracten a “Què mengem?” són “fam zero” i “consum i producció responsables”. A través de diferents il·lustracions, s’hi van explicant diferents problemàtiques relacionades amb la nutrició, la producció d’aliments, etc. A més, explica algunes accions que es poden dur a terme individualment per començar el canvi d’hàbits alimentaris.  

¿Se acabarán las fresas si desaparecen las abejas? 

Hwang, Kim (autor); Choe Hyun Jung (il·lustració) 

Zaragoza: Acribia, 2019 

Llibre didàctic il·lustrat sobre la importància dels insectes dins l’ecosistema i quin impacte tindria específicament la desaparició de les abelles, tal com va passar al 2006 a diverses parts del món. Dirigit a infants i joves de primària i secundària. 

Residuo cero: 365 consejos para reducir, reutilizar y reciclar  

Rhoads, Erin  

Cincotintas, 2021  

Guia que ensenya com aplicar accions en el nostre dia a dia de forma engrescadora, amb la finalitat d’evitar generar residus per tal de tenir cura del planeta. Inclou una part sobre l’alimentació.   

El menjar no es llença: El relat de les criatures sobre l’aprofitament alimentari 

Pol·len edicions, 2020 

Aquest llibre és un recull de contes resultants de la 5a edició del Premi #elmenjarnoesllença, que implica tant a infants i joves, com escoles, professorat i famílies. Tots els contes tracten el malbaratament alimentari i les conseqüències que té en el context actual d’emergència climàtica. 

¿Somos lo que comemos?: Descubre qué hay en tu plató y por qué 

Dorling Kindersley, 2015 

Aquest llibre aprofundeix sobre tot allò que té relació amb el menjar que cada dia ens trobem al plat. Des dels aliments que necessitem i en quina quantitat fins a quins nutrients i energia ens aporta cada aliment i per què. 

  • Compartir:

Últimes

01 d’octubre 2021

Actuació de millora a la Planta d’Aprofitament Energètic de Biogàs

20 de setembre 2021

Grup TERSA presenta un vídeo sobre la implementació del sistema catalític a la Planta de Valorització Energètica

19 de juliol 2021

Aprovat el Pla d’Igualtat del Grup TERSA

12 de juliol 2021

El Grup TERSA presenta la Memòria de Sostenibilitat 2020