La ciutat de Barcelona signa el Compromís per una Barcelona + Sostenible 2024-2034
El document plasma la voluntat i les aspiracions de la Xarxa Barcelona + Sostenible per aconseguir una ciutat més sostenible i responsable
Barcelona accelera la descarbonització i el foment de l’estalvi d’aigua a la ciutat. Per això, ha renovat el Compromís per una Barcelona + Sostenible per als pròxims 10 anys, 2024-2034, prenent el relleu dels dos compromisos anteriors, aprovats els anys 2002 i 2012.
Aquest document es va signar el passat 9 de juliol al Palauet Albéniz, en un acte presidit per l’alcalde Jaume Collboni i que ha comptat amb el suport de 2.000 entitats i organitzacions que renovaran l’adhesió, entre les quals hi ha el Grup TERSA.
El nou Compromís orienta l’acció per donar respostes fermes davant l’emergència climàtica, posant la vida de les persones que hi viuen al centre. Aposta per convertir la ciutat de Barcelona en una ciutat intel·ligent i climàticament neutra l’any 2030 amb una reducció del 80% dels gasos amb efecte hivernacle durant aquesta dècada.
Tal com va expressar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, “entre tots i totes hem de continuar teixint una aliança a favor del planeta i a favor d’una ciutat més verda, més respirable i més amable per les persones. Hem d’aconseguir que tothom senti orgull de ser part de la solució en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.”
Les prioritats per a Barcelona
El nou Compromís representa el gran repte global a escala local, en el qual les ciutats són imprescindibles per trobar solucions efectives perquè els espais habitats siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
Per aquest motiu, estableix uns àmbits prioritaris d’intervenció a Barcelona: l’emergència climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la salut planetària i de les persones, el model alimentari, el model de producció i consum, l’accés a l’habitatge, la mobilitat segura, sostenible i saludable, el model energètic, la gestió de l’aigua i el model cultural i educatiu.
Amb la signatura del nou Compromís, la ciutat impulsa un nou mètode de treball, els reptes de ciutat, centrats en temàtiques d’especial rellevància per a diferents agents de Barcelona, que poden desenvolupar accions, projectes o mesures, cadascú des del seu camp d’actuació i esfera d’influència.
Els reptes prioritaris per treballar en el període 2024-2026 són la descarbonització i l’estalvi d’aigua.
Repte 1: la descarbonització
Per al primer, la descarbonització, l’objectiu és reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle un 80% el 2030 a raó d’un 15% anual (o equivalent) d’acord amb el Compromís assumit per Barcelona com a membre de la Missió Europea “100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030”, formalitzat i validat per la Comissió Europea en l’Acord Climàtic de Ciutat.
Amb l’adhesió a aquest repte, s’assumeixen els compromisos següents:
-
Avançar en la descarbonització amb una estratègia pròpia i l’objectiu de reduir el 15% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle generades en un any.
-
Assegurar la transparència i fer un seguiment dels resultats obtinguts i compartir les dades amb la plataforma d’entitats que participen del repte.
-
Afavorir l’aprenentatge col·lectiu, compartir les bones pràctiques i altres experiències significatives. Aquesta línia d’actuació té com a objectiu final l’estalvi d’energia, el foment de les energies renovables i l’eliminació dels combustibles fòssils.
Repte 2: l’estalvi d’aigua
Per tal de millorar la gestió de l’aigua i fomentar-ne l’estalvi, es marca com a objectius:
-
Arribar als 90 litres per habitant i dia en consum domèstic.
-
La reducció del 15% en usos comercials i industrials i d’un 10% en usos municipals.
La situació d’emergència per sequera que ha viscut la ciutat els últims tres anys apunta a una cronificació d’aquesta situació, i per fer-li font s’impulsa una millora de la gestió de l’aigua, per fomentar-ne l’estalvi com a mesura estructural, afavorir l’ús de recursos hídrics alternatius a la ciutat i prendre consciència col·lectiva de la necessitat de limitar la despesa d’aigua en un entorn urbà.
El compromís de la Xarxa Barcelona + Sostenible
La Xarxa Barcelona + Sostenible ha estat l’encarregada d’impulsar la renovació del Compromís per una Barcelona + Sostenible. El nou document ha estat redactat de manera col·laborativa i és el fruit d’una acurada diagnosi i d’un ampli procés participatiu, amb treballs previs desenvolupats durant els anys 2022 i 2023, i una participació total de 868 organitzacions i persones, amb 178 noves aportacions noves.
Una metodologia que també consolida Barcelona com a ciutat referent en processos de participació. El document va ser aprovat per unanimitat pel Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona el 7 de maig d’enguany.
En aquest nou Compromís, a més a més, la ciutadania de Barcelona també pot adherir-se. Si voleu formar-ne part, trobareu tota la informació en aquesta pàgina web.
Últimes
01 d’octubre 2024
Barcelona Energia evita 5,5 tones de CO₂ en el subministrament a les Festes de la Mercè
27 de setembre 2024
La Planta de Valorització Energètica de TERSA es consolida com a instal·lació referent al sector i rep 10 delegacions internacionals