Actualitat

Un any de la Declaració d’Emergència Climàtica

Aquest mes de gener celebrem el primer aniversari de la Declaració d'Emergència Climàtica, un procés fruit de corresponsabilitat i reflexió conjunta duta a terme amb la Taula d’Emergència Climàtica. La Taula es va constituir el juliol del 2019 com un grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat per definir mesures concretes a desenvolupar per fer front de manera efectiva a l’emergència climàtica. El procés per elaborar aquesta declaració va incloure quatre sessions de treball, on en conjunt hi van participar més de 500 persones representants de 200 organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La Taula també es va definir com a l’espai on l’Ajuntament retria comptes dels avenços i el compliment dels compromisos adquirits amb la declaració. 

Seguiment de les mesures per fer front a l'emergència climàtica 

Des de l’aprovació del Pla Clima 2018-2030 i de la Declaració d’Emergència Climàtica, s’han començat a implementar algunes de les mesures específiques, sobre les quals es fa un seguiment. L’objectiu és continuar impulsant les mesures que hagin estat efectives, i també corregir i preveure la continuació d’altres que no acabin de funcionar. Els indicadors deixen entreveure una lleugera millora cap als objectius fixats, tot i que encara queda molt camí per recórrer. Multiplicar la generació d’energia solar, incrementar el verd urbà, obtenir un 100% de finançament net o disminuir el consum d’aigua domèstica són alguns dels indicadors que han millorat. 

> Consulteu tots els indicadors de seguiment dels objectius 2030  
 

Diccionari de l’emergència climàtica del Termcat 

Finalment, us volem presentar un recurs que pot ser de molta utilitat per a esclarir alguns conceptes o bé per a ampliar els vostres coneixements pel que fa a l’emergència climàtica. Compensació de carboni, Conferència de les Parts, Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, acidificació dels oceans o albedo. Són conceptes o acords que hem sentit desenes de vegades a les notícies o en espais en què es treballa per a combatre l’emergència climàtica. Però, què volen dir, exactament? Descobreix el significat d’aquestes paraules i de centenars més al diccionari de l’emergència climàtica del Termcat.

Aquesta eina permet cercar les paraules per ordre alfabètic o per temàtica. Els grans temes en què s’ha dividit el diccionari són: “acords, textos i organismes de referència”, “causes del canvi climàtic”, “conceptes generals”, “mitigació i adaptació” i “efectes del canvi climàtic”. Doneu-hi un cop d’ull per a esclarir aquells conceptes que no sabeu exactament què signifiquen i per a descobrir un enorme ventall de nous conceptes que us ajudaran a comprendre què està passant al planeta.  

> Consulteu el Diccionari de l'emergència climàtica del Termcat

Altres enllaços d'interès:

> Notícia “Barcelona entre les 88 ciutats més compromeses en la lluita contra l’emergència climàtica” 
> Consulta les novetats de les “Subvencions pel Clima 2020”   
> Web Barcelona pel Clima
> Web Declaració d'Emergència Climàtica a Barcelona

 

  • Compartir:

Últimes

12 de maig 2021

Barcelona Energia crea el primer anunci del món en mobiliari urbà que purifica l’aire

11 de maig 2021

L’Agenda + Sostenible, el nou butlletí d’activitats ambientals de la ciutat

30 d’abril 2021

Barcelona Energia engega una nova campanya i estrena pàgina web

23 d’abril 2021

Iniciatives solidàries i respectuoses amb el medi ambient de Barcelona + Sostenible per la diada de Sant Jordi