Actualitat

Acte de benvinguda del curs 2022-2023 d'Escoles + Sostenibles

El dia 9 de novembre, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha  tornat a acollir un dels esdeveniments més emblemàtics del programa d’Escoles + Sostenibles: l’Acte de benvinguda del curs i signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Enguany, més de 200 persones, entre alumnat, docents i famílies de 37 centres de la ciutat que s’incorporen aquest any a la xarxa o que inicien o renoven un projecte triennal, han gaudit d’un acte de reconeixement pel seu compromís vers la sostenibilitat i la cura del medi ambient.

L’esdeveniment ha transformat el Saló de Cent en una platja. Senyal que el canvi climàtic està fent possible que ens banyem i gaudim del Sol a ple novembre. L’eskamot verd de l’Escola Sant Ramon Nonat s’han convertit en els visitants i socorristes d’aquest espai! Amb una actuació de petit format  han conscienciat sobre la cura del nostre entorn i han apropat d’una manera amena i directa les problemàtiques a les quals ens enfrontem dia a dia: la mobilitat; el soroll; una alimentació poc sana i sostenible; o la contaminació de l’aigua, entre altres.

A continuació, ha donat la benvinguda l’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Sostenibilitat. Badia ha destacat la feina i l’impuls a les accions sostenibles que es fan des dels centres educatius. “Demostreu que sou agents de canvi. Una escola pot canviar un barri, i la suma de tots els centres pot canviar Barcelona. Us vull encoratjar a seguir tenint una visió crítica i seguir fent propostes”, desitjant-los “un any ple d’aprenentatges”.

Tot seguit, l’Elsa Lluch, conductora de l’acte, ha donat pas a les intervencions de l’alumnat, professorat i famílies. Javier Rodríguez, de l’lnstitut Anna Gironella de Mundet, representant la veu del professorat, ha afirmat: “si volem canviar la forma en la qual pensem i actuem ho hem de fer des dels llocs on se’ns dona veu; les xarxes d’educació sostenible municipals ens doneu els plats i nosaltres només hem de cuinar”.

La Sara Okungbowa i la Yohara Jiménez, alumnes de l’Escola Ferrer i Guàrdia, han explicat algunes de les accions que porten a terme al seu centre, com les “Olimpíades verdes”. “El que fem és molt interessant i necessari. El dia de les Olimpíades verdes, l’escola convida a centres del barri a la Casa de l’Aigua, un equipament ambiental, per fer proves relacionades amb el consum responsable i la prevenció i gestió de residus”, han detallat, animant a la resta de centres a replicar aquesta iniciativa als seus barris i districtes. “La suma de petits esforços transforma”, han assegurat.

Finalment, com a representació de les famílies, han pres la paraula la Laura Zapata i en Josep Maria Padrosa, de l’Escola Proa, que han explicat com la implicació de la comunitat educativa i el treball en xarxa amb altres centres educatius del barri, ajuda a transformar i aprofitar espais de l’escola, com l’hort. A més, van agrair “la bona acollida que hem tingut i poder rebre l’ajuda de la xarxa d’E+S”.

Seguidament, l’ Irma Ventayol, directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, ha explicat els eixos i particularitats del model de la teoria de l’economia del Dònut, que té en compte tant els límits ecològics com el benestar de les persones, i ha instat la comunitat educativa a treballar per integrar en el seu dia a dia aquest model. Posteriorment, tots els centres assistents han participat en una dinàmica, on se’ls ha convidat a farcir un dònut gegant que hi havia a l’escenari amb les accions vinculades a cada eix temàtic, tenint en compte el sostre ecològic i la base social.

La celebració ha continuat amb un dels moments més esperats: l’entrega de les actes signades del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat dels nous centres que se sumen a la Xarxa i els reconeixements als centres que inicien o renoven els projectes triennals. Les emocions han estat a flor de pell! L’acte ha conclòs amb la tradicional fotografia de grup i “El nou combustible”, l’himne de les Escoles + Sostenibles, que ha posat la nota musical al comiat: “l’escola és l’inici de tots els camins i la missió serà canviar els nostres destins!”.

  • Compartir:

Últimes

22 de març 2024

Grup TERSA s’incorpora a l’associació Innobaix

11 de març 2024

SIRESA assumeix la gestió del punt d’informació d’un equipament únic: l'Hivernacle de la Ciutadella

28 de febrer 2024

SIRESA assumeix la gestió de l’Aula Ambiental de Ciutat Vella

06 de febrer 2024

Barcelona enceta un nou capítol de sostenibilitat amb la renovació del Compromís Ciutadà