Actualitat

Aplicació d’IA a la Planta de Valorització Energètica

En un pas més cap a la innovació, el Grup TERSA ha implementat amb èxit el primer projecte d’intel·ligència artificial (IA) a la Planta de Valorització Energètica (PVE), marcant un abans i un després en la gestió eficient dels seus processos.

Amb l'objectiu de millorar l’eficiència i la sostenibilitat, el departament de manteniment de la PVE ha liderat aquesta iniciativa, col·laborant amb l'empresa AG Solution, especialista en la implementació de tècniques d'IA en processos industrials.

La primera fase del projecte, a finals del 2021, va consistir en la identificació del primer cas d’ús: la reducció del consum de vapor en el procés de neteja del tercer conducte de les calderes. Posteriorment, es va realitzar un estudi preliminar i el març del 2022 es va confirmar la viabilitat del projecte.

D’aquesta manera, la implementació es va iniciar el novembre del 2022, i va concloure amb èxit l’abril d’enguany. Abans de la introducció de la IA, el procés de neteja d'aquest conducte es duia a terme de manera manual, amb  el coneixement i l'experiència del personal d'operació.

Gràcies a la implantació de la intel·ligència artificial, s’ha pogut desenvolupar un algoritme eficaç que, utilitzant les dades de procés disponibles i sota la supervisió de l’equip tècnic de planta, permet optimitzar el procés de neteja i, com a conseqüència, reduir un 30% el consum de vapor en el procés.  

Per a la implementació del projecte ha estat necessària la instal·lació d’equips i un programari específic, com el programa d'IA escrit en Python i el suport del software historiador "PI" d’OSYSOFT, que gestiona la recollida de dades, les mètriques de validació i la comunicació amb el sistema de control.

Amb aquest èxit inicial, a Grup TERSA ja estem explorant altres processos on aplicar aquestes tècniques d'IA, consolidant el nostre compromís amb la innovació i la millora contínua, l’increment de l’eficiència energètica i el desenvolupament sostenible en la gestió de residus.

  • Compartir:

Últimes

06 de febrer 2024

Barcelona enceta un nou capítol de sostenibilitat amb la renovació del Compromís Ciutadà

25 de gener 2024

Grup TERSA produeix un 18% més d’energia renovable, mitjançant la gestió de més de 200 instal·lacions fotovoltaiques

15 de gener 2024

La campanya de reducció de soroll de SIRESA arriba a unes 90.000 persones

05 de gener 2024

SIRESA assumeix el servei d’informació i seguiment d’incidències del porta a porta a Sarrià i Sant Andreu