Actualitat

Grup TERSA posa en marxa l’innovador sistema catalític a la Planta de Valorització Energètica que permet una reducció d’emissions de fins a un 50 %

Grup TERSA, companyia pública de gestió de serveis ambientals relacionats amb l’economia circular i que està participada per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, ha posat en marxa un nou sistema catalític que permet reduir les emissions de NOx fins a un 50 % a la Planta de Valorització Energètica (PVE) de Sant Adrià de Besòs.

L’arrencada d’aquest sistema tecnològic, amb què es garanteixen les millors pràctiques ambientals que es poden realitzar actualment, s’ha dut a terme de forma progressiva durant el mes d’abril, després de l’aturada tècnica anual, durant la qual es van acabar d’executar les intervencions necessàries per a la seva posada en marxa. La construcció d’aquest equipament de gran envergadura, que es va iniciar el 2020, ha suposat un repte tècnic i constructiu per poder integrar la nova instal·lació en la configuració actual de la PVE.

Aquesta tecnologia puntera permet a Grup TERSA avançar-se al BREF, la nova normativa europea obligatòria a partir de 2023, que rebaixa el límit d’emissions d’òxids de nitrogen a 150 mg/Nm3 per a les plantes de valorització energètica ja existents. Actualment, la mitjana de les emissions de la PVE ja es troba per sota d’aquest límit, però la nova tecnologia permetrà reduir les emissions de NOx encara més, fins a un 50 %, el que suposarà situar-se molt per sota de les emissions que fixarà la normativa d’aquí a dos anys. Així mateix, el sistema permetrà una major reducció de l’emissió de partícules.

La implementació d’aquest nou sistema catalític a la PVE està totalment alineat amb les mesures impulsades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per millorar la qualitat de l’aire. En aquest sentit, Oriol Vall-llovera, gerent de Grup TERSA, explica que “es tracta d’un projecte estratègic per a l’empresa aprovat el 2016 amb el qual seguim amb la nostra aposta per la millora contínua en els processos i l’assoliment dels màxims estàndards d’eficiència i sostenibilitat ambiental possibles, amb l’objectiu de continuar sent un referent per al sector”.

Aposta per la innovació contínua

El projecte, que ha suposat una inversió de 18 milions d’euros, s’emmarca dins el compromís d’innovació i gestió mediambiental amb l’entorn de Grup TERSA. Tal com explica Gemma Gargallo, directora de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Grup TERSA, “com a empresa pública, i seguint la nostra vocació de servei cap a la ciutadania, treballem per tal de disposar de les millors pràctiques per minimitzar el nostre impacte i contribuir a un desenvolupament sostenible”.

Dins la gestió de serveis ambientals relacionats amb l’economia circular que realitza Grup TERSA, des de la PVE es van generar el 2020 més de 140.000 MWh d’energia elèctrica gràcies al procés de valorització energètica dels residus. Aquesta energia equival aproximadament al consum domèstic d’una població de 100.000 habitants durant un any o dues vegades el consum de l’enllumenat públic de Barcelona en el mateix període.

Els residus valoritzats a la planta de Sant Adrià de Besòs també permeten subministrar vapor a la xarxa urbana de calor i fred del Fòrum i del districte 22@, donant així servei a més de 100 edificis d’aquesta zona, entre ells l’Hospital del Mar. En aquest sentit, és l’única de l’Estat espanyol que proveeix energia tèrmica (en forma de vapor) a una xarxa de fred i calor per utilitzar-la com a calefacció, climatització i aigua calenta sanitària.

  • Compartir:

Últimes

28 de juliol 2022

Campanya Moment Solar de SIRESA

14 de juliol 2022

Grup TERSA s’adhereix a la UNEF

07 de juliol 2022

Bones idees per canviar el món 2021

30 de juny 2022

Grup TERSA commemora el Dia Mundial del Medi Ambient