Actualitat

Bones idees per canviar el món 2021

L'11 de juny es va celebrar el reconeixement de les “Bones idees per canviar el món 2021” de les organitzacions membres de la Xarxa Barcelona + Sostenible, dins de l'acte “Mou-te pel clima”.

Cadascuna de les 10 bones pràctiques seleccionades correspon a un dels 10 objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa B+S, i van ser triades per la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.

Les voleu conèixer?

Objectiu 1: Biodiversitat. Aquest projecte de ciència ciutadana d’Anèl·lides Serveis Ambientals Marins i l’Institut de Ciències del Mar estudia la biodiversitat marina del Barcelonès a través de sessions d’esnòrquel i submarinisme amb la ciutadania, amb què s’ha pogut constatar la presència d’un total de 232 espècies comunes a les nostres platges.

Objectiu 2: Espai públic i mobilitat. La comunitat educativa s’ha implicat per afavorir el canvi d'hàbits cap a la mobilitat sostenible, i des de Camí Amic, Canvis en Cadena i Bicibús s’ha promogut que un grup d'infants vagin a l’escola amb bicicleta i acompanyats.

Objectiu 3: Qualitat ambiental i salut. L’equip d'EcoSec fa difusió i promou l’ús de banys ecològics secs portàtils per a esdeveniments a la ciutat de Barcelona. Per la seva banda, el programa Horta amb Gràcia (del Grup ATRA), un hort urbà on treballen amb col·lectius de persones amb trastorns mentals, ha adaptat una cabina sanitària convencional en un vàter sec.

Objectiu 4: Ciutat eficient, productiva i d'emissió zero. Al Mercat de les Corts trobareu la parada La Barqueta, que promou la venda de peix de proximitat i capturat amb tècniques sostenibles. A més, treballen per la reducció del plàstic d'un sol ús a la peixateria i informen la clientela per convertir-la en agent del canvi.

Objectiu 5: Ús racional dels recursos. Pana ha creat un servei de recollida i rentat de bolquers reutilitzables. Treballa amb escoles per reduir la generació d'aquest residu, que no es pot reciclar.

Objectiu 6: Bon govern i responsabilitat social. Les Mercedes és una cooperativa sense ànim de lucre formada per un grup de dones que fa un servei de missatgeria inclusiva a través de vehicles no contaminants a la ciutat de Barcelona.

Objectiu 7: Benestar de les persones. Monatur ha creat una iniciativa per reduir els nivells d'estrès i ansietat de les persones apropant la natura, tant a persones amb trastorns de salut mental com a la resta de la ciutadania de Barcelona, a través dels espais verds de la ciutat.

Objectiu 8: Progrés i desenvolupament. Green Leka i el Restaurant Leka aposten per la circularitat dins del seu funcionament. Han convertit el sobrant alimentari del restaurant en galetes per a gossos i amb els olis usats per cuinar fan també sabons. Així, a través d’aquestes accions, aconsegueixen reduir l'impacte ambiental del seu restaurant.

Objectiu 9: Educació i acció ciutadana. L’escola Nou Patufet i Tarpuna converteixen tots els sobrants alimentaris que generen en adob, gràcies al seu compostador. Després el porten a un pagès, que els aprovisiona d'aliments, per acabar tancant el cicle.

Objectiu 10: Resiliència i responsabilitat planetària. A Replantem organitzen “Les 48 h d’agricultura i verd urbà”, una sèrie de tallers, xerrades i visites al voltant de l'agricultura i el verd a la ciutat, que promouen la implicació ciutadana i un canvi de model cap a una ciutat que convidi a gaudir de la naturalesa.

 

  • Compartir:

Últimes

13 de setembre 2023

Grup TERSA amplia la flota de vehicles elèctrics

12 de setembre 2023

Grup TERSA s‘uneix al Clúster de Bioenergia de Catalunya

28 de juliol 2023

Grup TERSA presenta la Memòria de Sostenibilitat 2022

18 de juliol 2023

Barcelona Energia torna a il·luminar els escenaris del Festival Grec amb energia renovable